O operațiune contracronometru se desfășoară în aceste zile în Slovenia pentru salvarea turiștilor și a ghizilor rămași blocați într-o peșteră din centrul țării.
Cele cinci persoane, trei turiști (membri ai aceleiași familii) și doi ghizi care îi însoțeau, sunt prinse în Peștera Crucii (Krizna Jama) de sâmbătă, 6 ianuarie.
Ploile torențiale care s-au abătut asupra Sloveniei au provocat inundații teribile, apa crescând până la un nivel la care Peștera Crucii nu a mai fost accesibilă.
Grupul de turiști a intrat sâmbătă dimineață în peșteră, o vizită turistică stabilită în detaliu împreună cu cei doi ghizi. Totuși, ei nu au luat în calcul și vremea imprevizibilă, ploaia torențială care a căzut inunând obiectivul de vizitat.
Toate cele cinci persoane au rămas blocate pe o platformă uscată, la aproximativ 2 kilometri de la intrarea în peșteră. Nivelul apei a crescut brusc și cu intensitate făcând imposibilă atât înaintarea, cât și întoarcerea.
„Toţi cei cinci sunt în stare stabilă”, au anunțat autoritățile după ce prima echipă de salvatori trimisă în ajutor a luat legătura cu cei blocați în peșteră. Cumva, au ajuns la ei un cort, alimente şi medicamente, dar și haine groase.
Five people have been trapped in a cave in Slovenia since Saturday afternoon after heavy rain caused water levels to rise, authorities said.
The group can’t be rescued until water levels in the Krizna jama cave have dropped, officials said.
Read more: https://t.co/Ii5d8m6J05 pic.twitter.com/g6XKVrNEpA
— Sky News (@SkyNews) January 7, 2024
„Dacă nivelul apei scade, salvarea ar putea fi efectuată rapid”, a precizat şeful echipei de salvare, Walter Zakrajsek. În schimb, dacă peștera rămâne inundată, scafandri speologi vor parcurge, la fiecare 12 ore, un drum de trei ore pentru a-i reaproviziona.
Șeful Asociației de Speologie din Slovenia, Igor Benko, a declarat pentru agenţia STA că se aşteaptă ca nivelul apei să scadă în următoarele ore. Ritmul va fi, însă, unul lent, astfel că ar putea dura și câteva zile până când cele cinci persoane blocate vor putea trece în siguranță prin tuneluri.
Autoritățile slovene au mobilizate 35 de salvatori din peşteri şi opt scafandri pentru această operațiune contracronometru. De asemenea, 11 pompieri şi membri ai forţelor de protecţie civilă sunt în zonă pentru a oferi asistență.
În Slovenia sunt mai bine de 14.000 de peșteri, țara fiind recunoscută pe plan mondial pentru că are un patrimoniu speologic extrem de dezvoltat. Unele peșteri pot fi vizitate de grupuri mari de turişti, care se deplasează folosind trenuri subterane.
Krizna Jama sau Peștera Crucii are 8 kilometri lungime și poate fi vizitată doar de grupuri mici de turiști. Aceștia se plimbă cu bărcile pe lacurile subterane de un verde smarald încântător.
De altfel, Krizna Jama este al patrulea cel mai biodivers ecosistem de peşteri apreciat din lume, potrivit Sky News.